Matsalshantverk Kurskod: SERMAF0 Poäng: 100
Kursen matsalshantverk omfattar punkterna 1–2, 4–5 och 7–8 under rubriken Ämnets syfte, med särskild betoning på punkterna 1 och 2. I kursen behandlas fördjupade färdigheter i ämnet.
Undervisningen i kursen ska behandla följande centrala innehåll:
- Metoder, material, redskap och annan utrustning som används vid servering.
- Festuppdukningar i matsal med specialbestick för olika typer av menyer.
- Servettbrytning och hantering av linne.
- Arbetsorganisation och samverkan i matsal.
- Tillagning, uppläggning och servering av mat vid bord i gästmatsal, till exempel tranchering, fileing och flambering.
- Dekantering av viner.
- Gästbemötande, service och försäljning.
- Ergonomi, hygien och ändamålsenlig klädsel.
Betyget A | Betyget C | Betyget E |
---|---|---|
Se Betyget C | Eleven planerar och organiserar efter samråd med handledare olika arbetsuppgifter i matsal utifrån de tidsramar som ska gälla för arbetets utförande. | Eleven planerar och organiserar i samråd med handledare olika arbetsuppgifter i matsal utifrån de tidsramar som ska gälla för arbetets utförande. |
Se Betyget C | I planeringen väljer eleven efter samråd med handledare metoder, material, redskap och annan utrustning som passar för uppgiften. | I planeringen väljer eleven i samråd med handledare metoder, material, redskap och annan utrustning som passar för uppgiften. |
Eleven utför med säkerhet festuppdukningar och servettbrytningar. | Se Betyget E | Eleven utför med viss säkerhet festuppdukningar och servettbrytningar. |
Eleven presenterar och rekommenderar med säkerhet mat och dryck utifrån meny och dryckeslista. | Se Betyget E | Eleven presenterar och rekommenderar med viss säkerhet mat och dryck utifrån meny och dryckeslista. |
Dessutom utför eleven med mycket gott handlag tillagning, uppläggning och servering av maträtter vid gästens bord samt servering av dryck. | Dessutom utför eleven med gott handlag tillagning, uppläggning och servering av maträtter vid gästens bord samt servering av dryck. | Dessutom utför eleven med visst handlag tillagning, uppläggning och servering av maträtter vid gästens bord samt servering av dryck. |
Eleven dekanterar med säkerhet viner. | Se Betyget E | Eleven dekanterar med viss säkerhet viner. |
Se Betyget C | Dessutom bemöter eleven gästen och utför efter samråd med handledare arbetet på ett serviceinriktat sätt. | Dessutom bemöter eleven gästen och utför i samråd med handledare arbetet på ett serviceinriktat sätt. |
Eleven arbetar hygieniskt, ergonomiskt och på ett sätt som säkert både för eleven själv och andra utifrån lagar och andra bestämmelser. | Se Betyget E | Eleven arbetar hygieniskt, ergonomiskt och på ett sätt som är säkert både för eleven själv och andra utifrån lagar och andra bestämmelser. |
När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen samt ger förslag på hur arbetet kan förbättras. | När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med nyanserade omdömen. | När arbetet är utfört utvärderar eleven sitt arbete och resultat med enkla omdömen. |
När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med säkerhet den egna förmågan och situationens krav. | Se Betyget E | När eleven samråder med handledare bedömer hon eller han med viss säkerhet den egna förmågan och situationens krav. |